V Prešove sa konal workshop s názvom Náboženský dialóg a tolerancia

12.04.2007 Prešov

Prešov 12. apríla (TASR) - Spájať cirkvi a prispieť k dialógu medzi ich predstaviteľmi bolo cieľom workshopu s názvom Náboženský dialóg a tolerancia, ktorý sa dnes konal v Prešove.
V metropole Šariša diskutovalo o piatich témach dotýkajúcich sa cirkví, ich postavenia a fungovania v spoločnosti, ale aj o ich neodmysliteľnej sociálnej funkcii okrem iných aj deväť zástupcov cirkví pôsobiacich v Prešovskom a Košickom kraji.
"Jednou z vybraných tém bola aj odluka cirkvi od štátu, o ktorú sa zaujímal aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických (USA) na Slovensku Rodolphe Vallee. Dotkol sa aj otázky nevyhnutnosti finančnej podpory zo strany štátu, "uviedol dnes pre TASR vedúci prešovskej pobočky Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Vladimír Benč. Podľa neho z diskusie vyplynulo, že stredoeurópsky priestor si vyžaduje, aby štát cirkvi podporoval.
Účastníci workshopu sa ďalej zaoberali novelou zákona, podľa ktorej treba najmenej 20 tisíc podpisov pre vznik novej cirkvi, islamizáciou spoločnosti, vzťahu cirkví k Rómom a ich pomoci rómskemu etniku či vzťahu mladých ľudí k cirkvi. Vyzdvihli aj množstvo ekumenických podujatí.
Workshop pripravili SFPA a Veľvyslanectvo USA.
 

Vyberte región

mark